Een kort overzicht van onze literaire ontmoetingen tot nu toe.

 

Frank Nellen.
(29-05-2024)
 
Frank Nellen

We begonnen ons literair seizoen 2024-2025 bij boekhandel v/d Velde met de auteur Frank Nellen, die zeer vlot, boeiend en enthousiast vertelde over zijn auteurschap en hoe hij daartoe is gekomen. Als fiscalist bij KPMG ervoer hij dat alles draaide om materie waarbij elk menselijk aspect ontbrak. In zijn studententijd had hij wel eens een verhalenwedstrijd gewonnen en was toen ook al met taal en literatuur bezig daadoor was de overstap naar het schrijven van romans dan ook niet zo onlogisch. Zijn eerste roman 'Land van dadels en prinsen' werd zeer lovend ontvangen en voor zijn jongste boek 'De onzichtbaren'  waar hij deze avond over sprak en uit citeerde ontving hij de boekhandelsprijs. Hierin verhaalt hij over Pavel een jongman die in het Oekrainse dorp waar hij opgroeide altijd al werd gezien als een zonderling die boeken las in plaats van met zijn leeftijdsgenoten te voetballen, er politieke ideeën op na hield die later bleken in uitvoering totaal maatschappelijk ontwrichtend te hebben gewerkt met als gevolg dat miljoenen mensen er letterlijk slachtoffer van zijn geworden. 

 

Anita Terpstra.
(29-05-2024) 
Ainta Terpstra 2 anita terpstra 1

 

Onze laatste literaire gast voor de zomer was Anita Terpstra. Ze vertelde over haar boek 'Hiltje'. Hiltje Aukes Sipma (1805-1898) uit het Friese Bornwird besloot in 1847 samen met haar man en zes kinderen de oversteek te wagen naar het land van de onbegrensde mogelijkheden: Amerika. In de hoop op een beter leven, rijkdom en religieuze vrijheid ontvluchtten ze Friesland en stichtten samen met achthonderd andere Nederlanders het dorpje Pella, in de staat Iowa, Midden-Amerika. Op basis van historische documenten, brieven, memoires en familiegeschiedenissen reconstrueertde Anita Terpstra het vaak harde bestaan van Hiltje, haar familie en de andere bewoners van het dorp aan de frontier, dat tegenwoordig America’s Dutch Treasure wordt genoemd, met molens, Nederlandse architectuur, een tulpenfestival en een eigen dialect: het Pella-Nederlands.

 


 

Eva Vriend
(30-04-2024)
 

Eva Vriend 30 04 2024

Eva Vriend boeken
 
Het was een boeiende avond met Anna Vriend die werd geinterviewd door Tialda Hogeveen (links) over haar boek 'Het eiland van Anna',een aangrijpende geschiedenis van Schokland en de zoektocht naar een verloren thuis. Eva Vriend laat zien hoe het verhaal van het voormalige Zuiderzee-eiland tot op de dag van vandaag doorwerkt. Anna werd er niet geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Met Schokland, die magische plek midden in de strakke Flevopolder. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Het was de thuishaven van Anna’s grootouders. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal voor Anna en voor vele duizenden nazaten. In 'Het eiland van Anna' laat Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van de gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelde over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over wortels, migratie en identiteit. Maar bovenal ging het over hoe iedereen op zoek is naar een ‘thuis’. Zelfs als dat een eiland is dat allang niet meer bestaat.

 


 

Tommy Wieringa
(20-03-2024)
 

TM 1

 TM 3  TM 2

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond met als gast Tommy Wieringa. Het was al weer de derde keer dat wij hem mochten ontvangen in Drachten met dit keer de bespreking van zijn boek 'Nirwana'. Hij heeft iets met Friesland zoals hij de avond zei, waar het idee voor dit boek onstond, onderweg tussen Heerenveen en Leeuwarden op weg naar de schrijver Kluun. Hij, Tommy Wieringa, kreeg belangstelling voor de literatuur op de middelbare school en werd daarin ook door zijn enthousiaste pleegmoeder gestimuleerd die later gouvernante werd bij de zeer rijke nederlandse familie Heerema met twee blonde jongetjes die elkaar voortdurend, zoals hij zei, 'de hersens in sloegen' en wier grootvader, Pieter Schelte Heerema in de oorlog in het duitse leger diende bij de SS en genoemd als 'Adema' in het boek. Wieringa die twee jaar onderzoek heeft gedaan naar de familie Heerema en zoals hij zei 'hierover wel een college zou kunnen geven', raakte op de een of andere manier gefascineerd door deze persoon, die hoewel hij fout was in de oorlog, als karakter het verhaal kon dragen dit het boek.

 


Sacha Bronwasser
(29-02-2024)
bronwasser Sacha Bronwasser 2
 
Na 20 jaar als kunshistoricus voor de volkskrant te hebben gewerkt, was ze toe aan iets anders of zoals ze die avond zei: 'na 4 ordners vol met verslagen had ik het wel gezien'. Een van de aanleidingen om te gaan schrijven was een heftige gebeurtenis die ze tijdens een etentje had meegemaakt waar iemand bijna was gestikt in een stuk vlees en de verschillende versies die de  daarbij aanwezigen hadden van deze gebeurtenis. Het verslag dat ze hiervan maakte was voor een uitgever reden haar uit te nodigen er een roman van te maken: 'Niets is gelogen'.(2019).
Het boek 'Luister' speelt zich af in het Parijs van de jaren tachtig van de vorige eeuw, waar zij toen werkte als au-pair. Aan de hand van foto's liet ze zien hoe de stad er toen uitzag met de metro kaartjes uit die tijd op de kaft van haar boek. Dit boek, waar al meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht en al in meerdere talen is of nog zal worden vertaald, is genomineerd voor de Hans Vervoort-prijs 2024 voor verhalende proza van neerslachtige en toch opbeurende aard.  
 
 

David Pefko

(23-01-2024)

David Pefko

Voor een twintigtal geinteresserde bezoekers besprak David Pefko zijn boek 'De gebroeders Maxilari' handelend over de vijftien- en zestienjarige Ze’ev en Levi Maxilari, die samen met hun moeder in het chicste gedeelte van Amsterdam-Zuid proberen te overleven. Omgeven door de weelde en rijkdom van anderen dromen de broers op een bankje in het Vondelpark over hun toekomst en smeden ze de grootste plannen, terwijl bij hen thuis al jaren een oorlog woedt waarin schuldeisers de deur platlopen en hun moeder haar bed niet meer uit wil komen. Als de broers een vakantiebaantje krijgen aangeboden bij de mysterieuze juwelier Silbernberg verandert hun vakantie in een onverwachts avontuur. Op het moment dat ze tijdens het ordenen van zijn administratie op een blinkende, schitterende en tegelijk bloederige geschiedenis stuiten, die diep verscholen ligt in de archiefkast van de juwelier, voelen ze direct dat niets meer hetzelfde zal zijn. Als de juwelier dan ook nog eens grote plannen met ze blijkt te hebben onvoorstelbaar grote plannen naar later zal blijken – begint alles vormen aan te nemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Ook dit keer werd de lezing georganiseerd in samenwerking met boekhandel v/d Velde en de bibliotheek. In een persoonlijk app- bericht bedankte de schrijver nog voor de fijne avond en ontvangst en schreef tevens dat hij het met zeer veel plezier had gedaan.

 


 
Dido Michielsen
(09-11-2023)

Dido Michielsen was de auteur die onze literaire avond op 9 november j.l. verzorgde en was te gast in de bibliotheek. Michielsen is op zoek naar haar voorouders in Nederlands Indië en naar haar geschiedenis. In 2019 verscheen haar debuutroman -Lichter dan ik-. Dit boek en haar onlangs verschenen roman -Engel en kinnan - werden uitgebreid besproken en met beelden verlevendigd. Ze nam ons mee op haar ondernemende speurtocht naar haar verre familie, waaruit blijkt dat zij afstamt van een njai, de bijvrouw van een Hollandse man in Indië. Een interessante avond voor ons en naast een verrijking van de Nederlandse literatuur is haar werk inmiddels vertaald in het Italiaans en het Servisch.

 

dido 1

dido 2 dido 3
 

 
 
Mark Stokmans
(10-10-2023)
IMG 2260
 
Mark Stokmans verzorgde een gevarieerde avond in de bibliotheek afgewisseld met muziek in beeld en geluid. Al in zijn vroege jeugd kwam hij vaak op bezoek bij zijn grootouders die een groot buitenhuis hadden in Spanje en zo is ook zijn fascinatie ontstaan voor het land Spanje en haar geschiedenis die het uitgangspunt vormde voor zijn boek waarmee hij als debuutschrijver de boekhandelsprijs 2023 won.
Hij vertelde uitvoerig over het ontstaan van dit boek, het vele researchwerk dat daaraan vooraf ging en hoe moeilijk het was om een geschikte uitgever te vinden. 
 
 
 
 
Suzanna Jansen
(14-03-2023)

Al snel na de aankondiging van de lezing door Suzanna Jansen stroomden de reserveringen binnen en dat was te merken, een volle ruimte tussen stapels boeken bij boekhandel v/d Velde.

Een enthousiast vertellende auteur nam ons mee in de tijd vanaf het begin van de vorige eeuw tot heden met vrouwenemancipatie als onderwerp. Thema's  als - wilsonbekwaam, ongelijke beloning, de man centraal en ontslag als je ging trouwen - werden met voorbeelden uitvoerig belicht en in een tijd geplaatst die nog niet eens zover achter ons ligt. Een tijd waarop ook het meisje Suzanne op 16 jarige leeftijd samen met haar moeder (56) voor vrouwenrechten demonstreerde. 

Ook door de vele persoonlijke verhalen van de toeschouwers, na de pauze, werd het een boeiende avond.

 
 

 

 
Judith Koelemeijer
(22-02-2023)
 
 
Je zou Judith Koelemeijer met recht ook het predicaat onderzoeksjournalist kunnen geven. Ze heeft maar liefst zeven jaar aan het boek over Etty Hillesum gewerkt met wie ze, wat al snel bleek tijdens haar onderzoek, karakterlogisch veel gemeen had. In ruim een uur vertelde ze uitvoerig over de totstandkoming van het boek, haar zoektocht naar met name nog niet bekend schriftelijk materiaal over Etty in de vorm van brieven die ze aantrof op zolders in huizen van nazaten van vrienden tot in Amerika aan toe.
Dat Etty ook voor de Joodse raad in kamp Westerbork actief was werd haar, hoe goed ook bedoeld, niet altijd in dank afgenomen.
Etty was in alle opzichten een voor die tijd zeer progresief ingestelde vrouw met een uitgebreide vriendenkring, was zeer belezen met name de russische literatuur en stelde zichzelf altijd in dienst van de gemeenschap. 
Het boek over het leven van Etty Hillesum krijgt ook internationaal de nodige  waardering door nog te verschijnen edities in o.a. het Italiaans en Duits.
Meer dan 60 bezoekers konden we deze avond registreren 
etty hillesum
   

 
Tim de Wit
(24-01-2023)
 
Tim de Wit, jarenlang corrospondent in Londen van o.a het nos-journaal, was dit keer onze gast in de bibliotheek in Drachten. Dat was volop genieten voor een volle zaal over met name de brexit, hoe hij dat als verslaggegever in Londen had meegemaakt en dat de uitslag van het referendum ook nog voor hem als een totale verrassing kwam. Door een gelikte campagne waarin halve en hele (on)waarheden werden verkondigd konden regio's die normaal gesproken pro-europees waren toch nog in het kamp van de breixiteers belanden. Het boek ' Wankel Koninkrijk' is dan ook een typerende titel voor de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk waar in rap tempo de ene 'prime minister' wordt opgevolgd door de andere, bijna allemaal opgeleid op dure kostscholen en daardoor al mijlenver afstaan van de doorsnee Engelsman. Tim de Wit maakte veelvuldig gebruik van film- en geluidsopnames die samen met zijn boeiende verteltrant er voor zorgden dat we als stichting kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond.
 
Tim de Wit IMG 2075
       

 Janke Reitsma
(20-11-2022)
 
Als je als auteur meteen begint met een vraagstelling is het maar afwachten hoe en in welke mate hierop door de aanwezigen wordt gereageerd. Janke Reitsma die dit keer onze gast was had bewust gekozen voor deze aanpak om op deze manier de aanwezigen te betrekken bij de bespreking van haar boek met als titel 'Niets ontgaat ons', de naam die ze zelf in eerste instantie niet in gedachten had en die ze jammer genoeg deze middag niet wilde prijsgeven. Ze had haar betoog langs strakke lijnen ingedeeld te beginnen met haar persoonlijk verhaal over haar jeugd, gezinssituatie en de ontdekking van het bestaan van een 'andere' wereld op de middelbare school. In het verlengde hiervan en aansluitend bij het boek stond als symbool de waddenzeedijk, de scheiding tussen de vastigheid van het land en de onzekerheid van de wijde open zee. Zonder verder nadrukkelijk op de inhoud in te gaan, je moest het boek daarvoor toch maar kopen, was er na de pauze ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen, waar volop gebruik van werd gemaakt.
  
   

             
Annejet van der Zijl.
(25-10-2022)
 
Het is altijd weer een genoegen om Annejet van der Zijl als gast te mogen ontvangen. Ze werd dit keer geïnterviewd door Johan Hooge die haar zelfs de eretitel 'keizerin van de literatuur' gaf vanwege haar grote successen. Van haar boek 'Sonny Boy' is inmiddels al de eenenzestigste druk verschenen. 'Nieuwsgierigheid is, volgens de auteur, altijd mijn uitgangspunt', nieuwsgierig naar mensen en gebeurtenissen die pas na zorgvuldig (voor)onderzoek worden verwerkt in een roman. Ook doet ze geen concessies aan de in die tijd gebruikte woorden, slaaf verandert dus ook niet in 'tot slaaf gemaakte'. Ze wordt hierin onder meer gesteund door Geert Mak.
De meeste aandacht ging deze avond uit naar haar boek Fortuna's Kinderen, waarbij ze uitvoerig stil stond bij de totstandkoming van deze roman. Onder het genot van een drankje en een hapje, ook dit keer weer prima verzorgd door boekhandel v/d Velde, heeft een groot aantal bezoekers hun boek door Annejet laten signeren.
fortunas kinderen                
       
 

  Pieter Waterdrinker. 
(20-09-2022)

Dat Pieter Waterdrinker een boeiende verteller is  bleek wel uit de reacties van de bezoekers die vol lof waren over de manier waarop hij de avond vulde met persoonlijke verhalen en gebeurtenissen die hij meemaakte als dagbladcorrespondent in de Sowjet Unie. Hij nam ons mee vanaf zijn eerste kennismaking als middelbare scholier met de Russische literatuur tot aan de schrijver die hij nu is, waarbij de actuele politieke situatie in Rusland en de strijd in de Ukraine niet onbesproken bleven. De vele anekdotes maakten dat de avond omvloog, of zoals de schrijver zei: 'ik kan nog wel vijf uur doorgaan'. Niet verwonderlijk dat na afloop menig bezoeker vertrok met een gesigneerd boek

                                                           

Als SLAS, met boekhandel v.d. Velde en de bibliotheek als mede organisatoren, kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde avond met ruim 70 bezoekers.


       

Jan Brokken 

 (11-11-2021)

 Auteur Jan Brokken zorgde voor een volle zaal in de bibliotheek op 11 november 2021  Het was al weer de derde literaire avond van de SLAS waar we volop konden genieten van een live optreden van deze meester-verteller. Samen met pianist Tobias Borsboom verzorgde hij een concertlezing waarin zijn recent verschenen boek –De tuinen van Buitenzorg- centraal stond.
De bekende pianist Tobias Borsboom speelde hierbij delen uit de Java Suite , die in deze lezing een duidelijk beeld geven van de cultuur van het leven in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw in Nederlands Indië. In die periode nog voor de geboorte van Jan Brokken verbleven zijn ouders in Nederlands Indië.
Heel veel later kan Brokken het leven van zijn ouders reconstrueren naar aanleiding van de brieven die zijn moeder aan haar zus in Nederland stuurde. 
 
 
Jan BrokkenIMG-20211116-WA0000.jpg
 
 

Flip van Doorn
 ( 02-11-2021)
De literaire avond met Flip van Doorn en zijn recent verschenen boek - de Friezen- was een grote publiekstrekker. Van Doorn combineert reisverhalen, geschiedenis met zijn persoonlijke ervaringen en weet op deze manier op een enthousiaste wijze over Friesland te vertellen.
Binnen een paar dagen waren alle 60 reserveringen geboekt, gelukkig kan er een tweede avond worden georganiseerd, zodat allen die op de wachtlijst stonden uitgenodigd zijn voor 2 november a.s.
 
 
IMG 20211016 WA0000      20211012 210403             
 
 

Levi Weemoedt 

(28-09-2021)


Op 28 september 2021 konden we de start van onze literaire jaar gelukkig weer op de oude vertrouwde manier oppakken en behoren de online lezingen hopelijk weer definitief tot het verleden.
In een volle zaal van de bibliotheek ontvingen we in samenwerking met de bibliotheek de dichter en schrijver Levi Weemoedt.
De vele belangstellenden kregen een golf van teksten en gedichten te horen. Weemoedt kiest daarbij als uitgangspunt veel facetten uit zijn eigen leefomgeving en weet dit op een boeiende wijze neer te zetten.
Zijn laatst verschenen boek –Het nut van Lodesteyn- kwam daarbij zijdelings aan de orde.

 
Levi W Levi w 1 
 

 Conny Braam

(11-05-2021)

Conny Braam, een Nederlandse anti-apartheidsactiviste, journaliste en schrijfster was mede oprichtster en jarenlang voorzitster van de Anti-Apartheids Beweging Nederland en ze debuteerde in 1992 met de roman ‘Operatie Vula’. Vele boeken volgden o.a. ‘Zwavel’, de trilogietrilogie ’De woede van Abraham’, ‘De onweerstaanbare bastaard’ en ‘De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaine fabriek’. In 2006 publiceerde Conny Braam ‘Mandela op de koelkast’, waarin zij terugkijkt op haar rol als anti-apartheidsstrijder.
Conny Braam geeft veel lezingen over haar ervaringen met de ondergrondse strijd tegen apartheid, maar ook over haar zoektochten in archieven en soms ontluisterende verhalen die daarin verborgen liggen. Braam is een bevlogen spreekster die laat zien dat de waarheid vaak net iets anders is dan we denken.
Zo ook in haar laatst verschenen boek ‘Wij zijn de wrekers over dit alles’.
De alom geprezen auteur heeft hiermee een fantastisch boek geschreven, waarin ze de strijd beschrijft van zwarte en bruine mensen tegen het racistische regime in hun eigen land Zuid- Afrika. Met deze roman waarin Jakob Witbooi de hoofdrol speelt, voegt Conny Braam een boeiende en belangrijke schakel toe aan haar project over de strijd die kleurlingen en zwarten hebben gevoerd en nog steeds voeren in Zuid-Afrika.
Als in de Tweede Wereldoorlog Churchill de belofte doet dat meevechten tegen de nazi’s de gekoloniseerde soldaten stemrecht zal opleveren, geven velen daaraan gehoor. Helaas; het einde van de oorlog zal de Zuid- Afrikanen apartheid brengen.
Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek Drachten en de SLAH.

 
conny Braam 

Ozcan Akyol
(15-04-2021)
 
Ozan Akyol (Eus) wordt als gast in de bibliotheek Drachten ontvangen door gastheer Jacob van der Weij. Wij zijn benieuwd welke mooie verhalen Eus deze avond met ons gaat delen en hoe zijn kijk is op onze vrijheid. Hoe bewaken wij de verworven vrijheden van onze democratie in een tijd van populisme. Maar bovenal is hij naast een bekende televisie- en radiomaker ook een veelgelezen columnist en schrijver van twee heftige spraakmakende en geweldige romans
De online lezing is georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek Drachten en de bibliotheek Mar & Fean.
U kunt zich direct per mail aanmelden via de activiteitenagenda van www.bibliotheekdrachten.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met de instructie van de bibliotheek hoe u kunt deelnemen aan de online-lezing via Zoom.
Ook is er de mogelijkheid om via chat of mail vragen aan Ozcan Akyol te stellen. (*)
We hopen u als donateur van de SLAS weer blij te maken met de mogelijkheid de auteur te kunnen volgen in deze online-lezing. De deelname is gratis.
 
 

 
Tommy Wieringa
(11-03-2021) 
Niemand minder dan Tommy Wieringa is voor 11 maart 2021 gecontracteerd voor de eerste online-lezing van 19.15 – 20.45 uur, de deelname is gratis
U kunt zich vanaf 20 februari allen per mail aanmelden via de activiteitenagenda van www.bibliotheekdrachten.nl
U ontvangt na uw aanmelding een bevestiging met instructies van de bibliotheek hoe u kunt deelnemen aan de online-lezing via Zoom
.
In gesprek met auteur Tommy Wieringa, hoe ziet dat eruit:  Tommy Wieringa is te gast in de bibliotheek en vertelt over zijn romans, verhalen en ander werk.
Deze maand verschijnt ‘Gedachten over onze tijd’, waarin hij excelleert als columnist. Wieringa gaat ook in op zijn interview met Barack Obama en is reuze benieuwd naar vragen die aan hem gesteld worden door de kijkers. (*) De beste vraag wordt door de auteur beloond met een gesigneerd boek.
Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. de bibliotheek Drachten en de bibliotheken Mar & Fean.
 

Tommy Wieringa 2 IMG 1277

Tommy Wiringa 1 IMG 1278


 

 Corona

Na een bijzonder geslaagde literaire avond, nog net op de valreep voordat de maatregelen van het Coronavirus van kracht werden, met Geert Mak als spreker op 11 maart j.l., zijn we nu beland in een periode van “stilstand ”.

Nu duidelijk is dat de maatregelen die ons door het Coronavirus treffen weer verlengd zijn, weten wij als bestuur van de SLAS dat we u binnenkort nog niet kunnen uitnodigen voor een volgende literaire avond.

Toch even een berichtje met de wens dat u allen gezond blijft in deze onzekere periode en dat wij u binnen afzienbare tijd weer kunnen uitnodigen voor een mooie lezing.

En nu we allen meer tijd hebben en ons meer thuis moeten vermaken, wordt er waarschijnlijk veel meer gelezen.

Mocht u daardoor een voorkeur voor een schrijver kenbaar willen maken dan horen wij dat graag, zodat wij daar onze keuze door laten bepalen. Dat kunt u doen via dit e-mailadres en volg ons ook op de site www.slas.nl


Geert Mak

(11-03-2020) 

Voor een bomvolle zaal van de Lawei gaf journalist en auteur Geert Mak een boeiende beschouwing over zijn succesvolle boek 'Grote Verwachtingen'.
Op meesterlijke wijze schildert Mak de echte grote vraagstukken van de eerste twee decennia van deze eeuw. Hij schetst duidelijke analyses van toen en nu en de onderlinge verbanden daartussen. Al met al een heel bijzondere avond voor de ruim 450 belangstellenden. 

                     

In 'Grote Verwachting' vertelt deze bekende auteur de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan. Dit boek is het vervolg op het succesvolle boek 'In Europa', dat ging over de twintigste eeuw en hoe die in veel opzichten gruwelijke periode getekend door twee wereldoorlogen.

'Grote Verwachting' gaat over de eerste twee decennia van deze eeuw. Het neemt de draad op waar 'In Europa' eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween. Oorzaak daarvan waren de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord-versus Zuid-Europa en de vluchtelingen.

Vanwege de grote belangstelling vindt deze lezing plaats in De Lawei en samen met de bibliotheek, boekhandel Van der Velde en De Lawei heeft de SLAS dit initiatief genomen.
De gemeente Smallingerland ondersteunt ons met een subsidie.


Stephan Enter

(27-02-2020)

Voor een zeer betrokken publiek deed de auteur Stephan Enter verslag over zijn laatst verschenen roman ' Pastorale'.
Hij vertelde hoe het boek in het spoor van zijn eerder geschreven romans tot stand was gekomen. Ook werd er beeldend verteld over de inns en outs aan puzzelstukjes die de auteur al jaren geleden had doen besluiten te schrijven over de gereformeerde en Molukse gemeenschappen die elkaar in hetzelfde dorp beïnvloeden.
Het was een boeiende weergave van een prachtig geschreven boek.

      

Met zijn in 2011 verschenen roman ‘Grip‘ had hij heel veel succes. In dat boek zien de hoofdpersonen elkaar na twintig jaar weer. Er is vroeger tijdens een verblijf op de Lofoten iets voorgevallen en misschien wordt bij dit weerzien de onduidelijkheid daarover opgelost? Hoe is hun leven sindsdien verlopen en hebben ze de juiste keuzes gemaakt? Hoeveel grip heeft het noodlot op het leven van de mens? Op een vorige Slas-avond besprak Stephan Enter het boek.

Nu komt hij opnieuw naar Drachten voor een bespreking van zijn nieuwste werk: 'Pastorale‘.

Het is een zomer in de jaren tachtig. Oscar en Louise, broer en zus, groeiden op in een vervallen landgoed nabij het dorp Brevendal (een anagram van Barneveld) op de Veluwe. De titel ‘Pastorale‘ doet een verblijf in een gelukzalige omgeving veronderstellen, een verblijven op een idyllische plek. Maar het dorp bestaat uit twee gedeelten: een gereformeerd en een Moluks deel , waarvan de leden elkaar met achterdocht bekijken. En volkomen gescheiden van elkaar leven.Een situatie die rijp is voor verandering. Oscar komt in contact met die andere wereld, wanneer hij een tijdelijk afwezige Molukse klasgenoot huiswerk brengt. Niet alleen op dit terrein: voor Oscar dient zich nog een verandering aan: hij zit in het voorlaatste jaar van zijn school en verlangt naar het moment dat hij kan gaan studeren en de, voor zijn gevoel, verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. Zijn zus studeert al en vraagt zich af of ze door de afstand tot de geboorteplek tot andere ( betere ?) inzichten is gekomen. Ze zocht in de stad bevrijding en geluk. Toch wordt ze beheerst door kwaadheid: op haar medestudenten, haar moeder ( die steeds religieuzer wordt) en op de leden van de Brevendaalse gemeenschap, die ze verwijt haar jeugd te hebben afgepakt. Niet alleen zij, maar alle spelers in dit boek hebben verlangens met name naar het geluk van de voorbije tijd, de vroegste jeugdjaren.
In het boek komt een voor de Nederlandstalige literatuur bekend thema voor: het afscheid van de religie. Maar, dit thema is door Enter verruimd: er dreigt ook een afscheid van het landgoed waar de familie De Vree woont; de zomer loopt ten einde; de Molukkers zorgen voor onrust; de kinderen breken met het geloof. Alles duidt op een wereld rijp voor verandering. Iedereen in ‘ Pastorale ‘ is in beweging al of niet uit vrije wil. Een stilstaande wereld gaat over in een moderne. De jaren tachtig worden definitief achtergelaten.
Een ander thema is het koloniale verleden.

In NRC 7/11/‘19 wijst Thomas de Veen op Enters ‘ piekfijne schrijfstijl, zijn prachtige precieze zinnen ‘ en: ‘ De plot zit zo goed in elkaar dat niets ooit gaat vervelen, meer dan eens komt Enter met originele en scherpzinnige metaforen op de proppen, de melodie van de zinnen doet de vertelling knispervers aanvoelen’.
De Veen noemt Oscar en Louise als misschien wel de waarachtigste mensen die Enter ooit schiep. Het zijn personages die je om meer dan een reden gaat waarderen alsof het je vrienden zijn. De hoofdpersonen zijn ‘ echt’.


 


Ronald Giphart

(22-01-2020)

Op de eerste avond van het kalenderjaar 2020 was de auteur Ronald Giphart onze gast. Centraal in zijn presentatie stond zijn laatste roman 'Alle Tijd'. Daarnaast liet Giphart op een openhartige, ontspannen en humoristische wijze de vele aspecten van zijn schrijverschap de revue passeren. De bezoekers hebben genoten van de directheid en veelzijdigheid van Giphart.

43 

De eerste gastspreker die we in het nieuwe jaar, 2020, ontvingen is Ronald Giphart (Dordrecht 17/12/‘65). Hij had en heeft veel succes, ook bij scholieren, met boeken als ‘ Ik ook van jou ‘ 1992, ‘Phileine zegt sorry ‘ 1996 en ‘Ik omhels je met duizend armen‘ 2000. Naast schrijven treedt hij op in theaters ( o.a. met wijlen Joost Zwagerman, Martin Bril, Bart Chabot en Nico Dijkshoorn). In 2003 schreef hij het boekenweekgeschenk ‘Gala’. Hij verzorgt bloemlezingen ( 2014: ‘ De Nederlandse Coming of Age-literatuur I 100 verhalen’) en boeken met recepten ( bijv. ‘ Duurst’ met Johnny en Thérèse Boer en in 2015 ‘ De Nederlandse culinaire literatuur in 90 en enige verhalen). Tussendoor komen boeken uit: in 2010 ‘IJsland ‘, in 2015 ‘ Harem’, in 2016 ‘ Lieve’. 

De nieuwste roman is ‘Alle tijd’ uit 2019. Het is een verhaal over vriendschap en liefde. Zes vijftigers blikken terug op hun vriendschap sinds de studententijd en we volgen hen tot dertig jaar later. In 2019 komt bijna een einde aan de vriendschap door de verkoop van de bierbrouwerij ‘Alle Tijd ‘. De zes zijn verzonnen karakters, maar inspiratie vond Giphart bij zijn eigen vriendenkring, die hij al sinds de middelbare school heeft.‘ Het is een universeel verhaal over jonge mensen die ouder worden, over vriendschap die begint te rijpen en zich te ontwikkelen. Als je jong bent, heb je veel vrienden. Hoe ouder je wordt, hoe meer je er kwijtraakt’. Giphart probeert de kern van vriendschap te beschrijven.
De groepsleden maken door de tijd van alles mee: ziekte, liefde en relaties, verbroken relaties, ruzies, sterfte, de dood van een kind, een zelfmoordpoging. We lezen over cruciale gebeurtenissen gedurende die dertig jaar. Het grote thema van dit boek is: hoe gaan de verschillende personen met de dood om ?


 

Derde lustrum SLAS

De manier waarop de SLAS haar 15 jarig bestaan vierde werd een bijzonder gebeuren.
De meer dan honderd aanwezigen hebben geweldig genoten van het optreden van de auteur en 'taalprofessor' Wim Daniëls.
 Hij was deze middag onze speciale gast en wist als geen ander ons op een aanstekelijke en humoristische wijze kennis te laten maken met de taal en haar vele betekenissen.
Het programma werd verder gevuld met een speciaal gedicht en een taalspel.

lustrum2 lustrum 1lustrum 3 lustrum 4

 


 Stefan Brijs 

(06-11-2019)

De Vlaamse auteur Stefan Brijs zorgde voor een prachtige avond waarbij zijn laatste roman ‘Zonder Liefde’ centraal stond. Daarnaast deed hij een boekje open over zijn vorm van schrijven, het invullen van personages en zijn breed oriënteringsveld.

 Stefan Brijs1 2 

Stefan Brijs (1969) brak in 2005 door met ‘De Engelenmaker’. Deze roman werd bekroond met de gouden Uil Publieksprijs en genomineerd voor zowel de Libris als de Ako Literatuurprijs. In 2011 volgde het boek ‘Post voor mevrouw Bromley’. Dit jaar verscheen zijn roman ‘Zonder Liefde’

'Zonder Liefde’ is een prikkelende, spannende, soms geestige, vaak schrijnende roman over vriendschap, liefde, lust en bedrog, waarin iedereen er op eigen wijze het beste van probeert te maken, of misschien wel net niet. Twee twintigers vinden steun bij elkaar, een noodalliantie die uitgroeit tot een hechte vriendschap, waarbij ze elkaar helpen in hun wanhopige zoektocht naar wat liefde zou moeten zijn.


 Nicolien Mizee

(25-09-2019)

Op woensdag 25 september was Nicolien Mizee bij boekhandel Van der Velde in Drachten geïnterviewd door Johan Hooge. Het was een bijzonder interessante avond met een openhartig gesprek tussen de auteur Nicolien Mizee en Johan Hooge, die als interviewer veel van het gedachtengoed van de auteur naar boven haalde.Nicol

IMG 20190926 WA0003

 IMG 20190926 WA0004

Nicolien Mizee debuteerde in 2000 met ‘ Voor God en de Sociale Dienst’. Haar tweede roman ‘ Toen Kwam Moeder Met Een Mes ‘ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en een derde boek, ‘ De Halfbroer’, kreeg een nominatie voor de Opzij Literatuurprijs 2016. De onderwerpen zijn steeds verstoorde relaties in gezin en familie. Ondanks de zware thematiek zijn het humoristische verhalen, waarin tal van bizarre familieleden optreden. 

De schrijfster kreeg ook veel lof voor haar bundeling ‘ faxen aan Ger’. De faxen kwamen in twee delen uit: het eerste deel ‘ De Kennismaking” uit 2017 kreeg in 2018 een vervolg ‘ De Porseleinkast’.  In deze faxen richt ze het woord tot Ger, een persoon die de faxen niet beantwoordt.  De faxen lijken op dagboekaantekeningen en bevatten soms zeer openhartige ontboezemingen. Een recensent in NRC Handelsblad schreef: ‘ persoonlijk getob is gevat in heldere , laconieke formuleringen en scherpe observaties’.

Dit jaar verscheen de roman ‘ Moord op de moestuin’, die lovende recensies ontving en een van de boekentips van De Wereld Draait Door was. In ‘ Moord op de moestuin’ zijn Thijs en Judith amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen.Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter, nergens op aarde is het echt rustig en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op een bloedstollende en ook dolkomische wijze uit de hand loopt


 Ilja Leonard Pfeijffer

( 02-04-2019) 

april2019Als laatste auteur voor de zomervakantie ontvingen we Ilja Leonard Pfeijffer ( Rijswijk 1968 ).

Sinds 2008 woont en werkt hij in Italië , in de stad Genua. ‘ Ik ben hier wereldberoemd, maar niemand kent mijn werk ‘ zegt hij daarover. Dat is anders met zijn lezers in Nederland en België : regelmatig verschijnt er werk dat vertelt over zijn verblijf in Genua : ‘ Brieven uit Genua’ ,2016 ( een autobiografie in briefvorm ). 

Veel succes had hij met ‘ La Superba ‘ , 2013 ( een grote roman voor een stad zoals er maar een is : Genua, de hoogmoedige. In deze stad volstrekt zich een liefdesverhaal, dat tragisch eindigt). Het boek beschrijft het leven van hoog tot laag: van hen die het gemaakt hebben en van hen die nog worstelen om een plaats te veroveren, nadat ze vanwege armoede en honger hun land van oorsprong ontvlucht zijn. De bekroning ervoor was de Libris Literatuur Prijs. 

Voor ‘ Grand Hotel Europa’ schreef hij nog ‘ Peachez ‘, gebaseerd op een waargebeurd verhaal . Het gaat over een professor , die verliefd wordt op een fotomodel dat hij via internet leert kennen. Het meest romantische boek van het jaar werd het genoemd. 

Ilja Leonard Pfeijffer is een veelzijdig auteur: meer dan 40 titels staan op zijn naam , poëzie , romans, korte verhalen, toneelteksten, teksten voor muziektheater, essays, wetenschappelijke studies, columns , vertalingen en bloemlezingen.  In 2015 kwam ‘ Giro Giro Tondo ‘ uit, het poëziegeschenk voor de poëzieweek. 

Hij is de vaste tekstschrijver van Ellen ten Damme. Hun gezamenlijke album ‘ Durf jij ?’ werd een gouden plaat. 

Eind 2018 verscheen dan ‘ Grand Hotel Europa ‘ . Over liefde in tijden van massatoerisme , Europese identiteit , nostalgie en het einde van een tijdperk . Het boek werd bejubeld in de Nederlandse en Belgische pers en onmiddellijk tot bestseller verklaard. 

Het thema van de roman is Europa, het continent dat zijn voorsprong op de wereld heeft verloren en worstelt met zichzelf ; Europa dat vastzit aan het verleden en alleen nog maar verleden te bieden heeft, nostalgie alom, maar er is geen reactionaire houding. Bovendien is het boek een verzameling van interessante zaken over eten, reizen en museumbezoeken. 

De SLAS organiseert deze avond in samenwerking met boekhandel Van der Velde. 


  Marente de Moor. 

( 28-02-2019)

Marente de Moor

Onze smaakmaker Marente de Moor zorgde op 28 februari j.l. voor een speciale avond. In een gezellige huiskamersetting vertelde ze over haar laatst verschenen boek 'Foon'.Op haar 18e stapt Marente de Moor (1972) in Amersfoort op de trein naar Moskou, om vandaar door te reizen naar Sint Petersburg, waar ze jaren zou wonen en werken. In de romans, columns en verhalen die De Moor schreef vanaf haar debuut ‘Peterburgse vertellingen’(1999), trekt ze bij voorkeur grenzen over en duikt ze in de geschiedenis, om pas daar in de afgelegen natuur of een lang verleden tijdvak de geschikte locatie voor haar verhaal te vinden. Ook in haar in 2010 verschenen boek ‘De Nederlandse maagd’, dat de AKO Literatuurprijs kreeg speelt de natuur een centrale rol. In 2018 kwam haar nieuwste roman ‘Foon’ uit. In dit boek gaat het over de frictie tussen natuurlijk, primitief leven en maatschappelijk leven in een georganiseerd verband. In dit boek van Marente de Moor is Nadja de verteller. Ze viel als studente zoölogie voor haar twintig jaar oudere docent Lev en vertrok samen met hem uit de stad. Het verhaal speelt zich af in Rusland waar dit biologenechtpaar een asiel dreef voor verweesde berenwelpen. Maar de tijden veranderen; de vrijwilligers komen niet meer en terwijl Lev zijn geheugen verliest strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven, wat gebeurde er in het jaar waaraan ze liever niet meer denkt…..

Marente de Moor laat veel aan de lezer over als het er om gaat inhoud te geven aan wat er gebeurt: gedeelten in het boek zijn sprookjesachtig en magisch. De lezer mag ze duiden.


 Jaap Robben

( 29-01-2019)

jaap robben  jan22019

Op dinsdag 29 januari 2019 ontvingen we Jaap Robben ( 22 juni 1984), bekend door zijn twee succesvolle romans: ‘ Birk’ en ‘ Zomervacht’. Robben is echter niet alleen auteur van boeken voor volwassenen, hij schrijft ook gedichten ( 5 poëziebundels  verschenen al ), prentenboeken en teksten voor theaters.

Bovendien verzorgt hij lezingen en workshops voor creatief schrijven en interviewt hij vooral buitenlandse collega-schrijvers.
Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadsschrijver/stadsdichter van Nijmegen. Uit 2010 dateert zijn veelbesproken boek ‘ De Zuurtjes’ ,een combinatie van prentenboek en jeugdroman In 2014 verscheen de hierboven genoemde roman ‘Birk’, die zeer lovend werd ontvangen ( het boek won diverse prijzen, waaronder de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Debutantenprijs. Er volgden talloze vertalingen en het wordt verfilmd.
Zijn boek ‘ Zomervacht’ , eveneens een roman, uit 2018 werd door het panel van DWDD verkozen tot Boek van de Maand.
Robben treedt op in binnen-en buitenland: in 2018 bijvoorbeeld verscheen ‘ Birk’ in de VS en Canada en hij maakte naar aanleiding daarvan een lezingenreis door heel Noord-Amerika.


Joke van Leeuwen.

(16-01-2019)

jan2019 

hier

Het was een prachtige avond met een talentvolle auteur.

Joke van Leeuwen werd geboren (1952)in Den Haag en woonde ondermeer in Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Amersfoort en Maastricht.Ze studeerde Grafische Kunsten aan de Koninklijke Academie in Antwerpen en s tudeerde Nieuwste Geschiedenis in Brussel. Joke van Leeuwen is een veelzijdig auteur, ze schrijft proza en poëzie voor kinderen en volwassenen, is illustrator en maakt theaterprogramma's. Als schrijver en illustrator is ze veelvuldig bekroond onder andere met de AKO Literatuurprijs voor 'Feest van het begin'.

Ze komt naar Drachten om te spreken over haar in 2018 verschenen en veelgeprezen roman  'Hier' 

Het is een roman over grenzen en 'Hier' is het huis aan de grens waar Stamvader woont. Van generatie op generatie lijkt het leven in het naburige dorp onveranderlijk, de mensen vieren er jaarlijks hun feesten. Stamvader is van elders gekomen om de grens te bewaken, en voert alles volgens de regels uit. Vreemdelingen zijn niet welkom, smokkelen is verboden, wantrouwen is zijn werk.

Wanneer hij hulpbehoevend wordt, volgt zijn zoon Bardo hem op en zorgt diens vrouw Mara voor haar eigenwijze schoonvader, terwijl ze op betere tijden blijft hopen. Licht en warmte komen van Kleine, hun dochtertje, dat de barrières leert kennen, maar speels en onbevooroordeeld tussen iedereen door vlindert.
Waarom trekken mensen grenzen? Wie meent bij welke kant te horen?


 Marieke Lucas Rijneveld 

( 19-11-2018) 

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan. Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. De schrijver werd door Johan Hooge geïnterviewd. Deze lezing werd georganiseerd in samenwerking met de bibiotheek en Boekhandel van der Velde

slas nov1 

 

 


 Iada van Mastrigt 

(21 okt 2018)

Zij is de hoofdpersoon in Argentijnse Avonden van Carolijn Visser. Ze vertelde over haar leven in de bibliotheek, waar 50 mensen konden luisteren naar haar verhaal. Als dank kreeg ze van Trudie Meijerman een paar boeken over Nederland.

slas3 


 Jan van Aken.

(30 okt 2018)

slas6

Hij werd ontvangen in de bibliotheek waar hij in gesprek ging met Jacob vd Weij over zijn prachtige historische roman “De Ommegang.” Dit boek is vorige week bekroond met de Bordewijkprijs. Een prima opkomst en een zeer geïnteresseerd publiek. 


Hanna Bervoets

(19 sept 2018)

Het literaire jaar 2018/2019 opende op 19 september 2018 met de jonge auteur Hanna Bervoets in boekhandel Van der Velde Ze vertelde over het schrijverschap, boeken en de laatste roman Fuzzie. Het was een goed bezochte en interessante avond.